Predstavljamo trance duo koji stoji iza Legendary festivala: Corti Organ

Predstavljamo trance duo koji stoji iza Legendary festivala: Corti Organ

Ono što već godinama ne uspijeva drugim organizatorima u Zagrebu, a to je organizacija vrhunskog trance eventa s vodećim svjetskim zvjezdama, uspjelo je dečkima iz trance dua Corti Organ, Nikoli i Danielu, koji čak niti ne žive u Hrvatskoj, već u Njemačkoj. Naime, u posljednjih desetak, pa i više godina, trance eventi koje su predvodili strani izvođači, gotovo su se ugasili u nekad davno prijestolnici istih u Hrvatskoj. Starije generacije pamte zagrebačke festivale Future Shock 2001, Galactica i Brave Rave koji su bili u rangu s tadašnjim stranim festivalima, kao što su njemački Mayday i Love Parade te nizozemski Thunderdome. Nakon što su se spomenuti zagrebački festivali ugasili, na prste smo mogli pobrojati gostovanja stranih renomiranih trance zvijezda u Zagrebu.Osim jedinog izdanja „zimske“ Ultre u Areni Zagreb 2016. godine koja je dovela vodeća mlada trance imena Armade Music te samog njezinog šefa Armina van Buurena, kao i prvog gostovanja Paula Van Dyka u Zagrebu 2017. godine, praktički sve do prije dvije godine, točnije Legendary festivala, u Zagrebu nije postojao nikakav redoviti festival koji bi uključivao strana trance imena.

Tako je jednog jesenskog dana 2018. godine TFC zaprimio poruku od ni manje ni više nego upravo Nikole s najavom eventa pod imenom Legendary festival, a vezano za promociju novog albuma Paula Van Dyka. Tad nisam znala puno o Corti Organ, osim da su izdali megapopularnu stvar„Butterfly“ koje se svi sjećamo iz Arminovih setova iz 2015. godine, te „Zagreb“ koju su izdali 2016. godine. Čuvši „Zagreb“ tada u ASOT-u, pomislila sam kako mora da je netko od članova porijeklom iz Zagreba – i zaista, Nikolin tata je rođeni Zagrepčanin. Još uvijek ne vjerujući vlastitim očima da je Nikola iz Corti Organ kontaktirao TFC s najavom novog trance festivala u Zagrebu, naravno da sam htjela saznati sve pa sam ga zasula pitanjima.

No, u TFC-u smo smatrali da je najbolje da dečki iz Corti Organ kažu i za TFC kako je sve počelo s Legendary festivalom, ali i puno toga ostalog što vas zasigurno zanima o njima i njihovoj glazbi pa smo stoga s njima napravili ovaj intervju.

TFC: Pozdrav i puno vam hvala što ste odvojili vrijeme za ovaj intervju! Legendary festival je u veljači ove godine proslavio svoje četvrto uspješno izdanje u Boogaloo klubu, o kojem smo ovdje već pisali, te je sada već poznat i izvan granica Lijepe naše. Pa recite nam kako je sve počelo – otkud uopće ideja da se festival organizira baš u Zagrebu i jeste li bili skeptični na početku s obzirom na to da trance scena u Zagrebu gotovo da nije niti postojala osim par rijetkih evenata s lokalnim DJ-ima?

Corti Organ: Pozdrav i vama iz TFC-a i hvala vam što ste nas odlučili intervjuirati! Ideja o vraćanju trance glazbe u Hrvatsku, a posebno u Zagreb, nastala je kad smo uočili da Hrvatska ima brojne festivale koji nisu uključivali trance glazbu, osobito na obali. Tad smo rekli sami sebi: pa i mi to možemo, ali s trance glazbom ! Nakon toga smo popričali s našim dugogodišnjim prijateljem i menadžerom Woodyem Van Eydenom koji je već imao iskustva s prošlim izdanjima Legendary festivala u Njemačkoj, a kako sam brend i ime festivala više nisu bili u uporabi u Njemačkoj, odnosno festival se više nije tamo održavao, upitali smo ga možemo li brend iskoristiti za evente u Hrvatskoj i započeti ispočetka. Woody je bio i više nego sretan da nam može pomoći u tome. Njegova dugogodišnja ekspertiza i kontakti bili su, naravno, vrlo bitni kako bi se krenulo s prvim eventom koji je uključivao headlinera kao što je legendarni Paul Van Dyk. S obzirom na to da smo znali da Hrvati, pogotovo Zagrepčani, znaju i više vole starije generacije trance DJ-a, pomno smo odabrali Paula Van Dyka i to je bilo veliki uspjeh. Prve korake je bilo teško isplanirati, pogotovo u Hrvatskoj, sve je nekako išlo „u hodu“, ali na kraju sve se vrtjelo oko one poznate: „Ako nema rizika, nema ni zabave“! Prvi Legendary event nam je dokazao da je odluka o pokretanju trance evenata u Zagrebu bila dobra. Htjeli smo zapravo napraviti nešto i za fanove iz Hrvatske, za lokalne ljude, a ne samo za turiste na obali.

TFC: U veljači ove godine svjedočili smo do sad produkcijski najvećem i vizualno najprivlačnijem izdanju Legendary festivala do sada, i to već kad smo imali prve zaražene COVID-19 bolešću. Nakon toga krenule su mjere i restrikcije koje se sada polako popuštaju s dolaskom sezone, a s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u zemlji, mogu nam dolaziti i turisti iz pojedinih zemalja koje su uglavnom u našem susjedstvu. Kako gledate na budućnost ovog festivala s obzirom na trenutnu situaciju, ali i najave mogućeg drugog vala, i to s aspekta medicinske struke (budući da je Nikola doktor), ali i s aspekta event organizatora?

Corti Organ: Pandemija bolešću COVID-19 pogodila nas je sve, a posebno event industriju plesne glazbe s obzirom na to da se nalazi u jednom od najugroženijih sektora. Teško je reći što će donijeti budućnost, ali mi i dalje optimistično vjerujemo da će se eventi ponovno moći održavati. Zasad smo planirali mali event s ograničenim kapacitetom u mjesecu rujnu ove godine, a koji bi uključivao samo lokalne, hrvatske DJ-e te veliki event koji bi se održao u mjesecu prosincu ove godine. Pobrinut ćemo se, naravno, da se oba eventa odrade profesionalno, odnosno uz strogo poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka lokalnih vlasti.

TFC: Kako gledate na budućnost event industrije plesne glazbe općenito? Imamo prilike vidjeti i raznorazne evente „novog normalnog“, kao što su drive-in eventi, 3D eventi, i slično. Što nas očekuje u budućnosti? Hoćemo li možda morati nositi i posebna, gotovo svemirska odijela ako cjepivo uskoro ne bude pronađeno? Čak postoje i određeni dizajneri koji ih već izrađuju. I nije li zanimljivo da je upravo trance glazba bila svojevrsni „Nostradamus“ tamo kasnih 90-ih i ranih 00-ih sa svojim futurističkim spotovima i svemirskim temama te bi možda upravo trance izvođači i trebali biti pioniri „novog normalnog“ što se tiče koncepta evenata plesne glazbe u budućnosti?

Corti Organ: Osobno ne vjerujemo da će drive-in i 3D eventi biti budućnost, odnosno barem se nadamo da neće. Smatramo da će sigurno, ako cijeli svijet, odnosno sve zemlje počnu raditi zajedno, u budućnosti ponovno biti normalnih evenata na kakve smo navikli, samo je pitanje vremena.

TFC: Da se vratimo malo vama – već smo spomenuli da je Nikola doktor po struci. Kako uopće uspijevate uskladiti svoje obveze na poslu i ljubav prema glazbi?

Corti Organ: U pravu ste, Nikola je doktor, a Daniel grafički dizajner po struci. Uvijek pokušavamo napraviti nekakav strogi raspored kojeg ćemo se pridržavati, a vezano za to kada ćemo se susresti u studiju i raditi na novoj glazbi, i sl. Naravno da to nije uvijek lako, ali s vremenom smo naučili izvući najbolje iz toga. Ima razdoblja kada više radimo na novoj glazbi, a ima i razdoblja kada radimo manje. No, uvijek pokušavamo biti korak ispred tako da nam nova glazbena izdanja ne predstavljaju stres. Prije nekoliko mjeseci imali smo sreću da nas je preuzeo menadžerski tim Andrewa Rayela. To je velika prilika za nas i veselimo se sada čak i užoj suradnji s Andrewom!

TFC: Što je uopće Corti Organ (za one kojima se ne da guglati), zašto baš to ime i kako je duo uopće nastao?

Corti Organ: To je specijalna struktura u unutrašnjem uhu koja se nalazi na unutrašnjoj površini bazilarne membrane pužnice i koja sadrži stanice s dlačicama koje prenose zvučne vibracije do slušnih živaca. Za to ime smo dobili ideju još dok smo bili u srednjoj školi na jednom od satova biologije,a za vrijeme lekcije o uhu. Kako smo tada već bili DJ-i, odlučili smo se za to ime obzirom nam se činilo savršenim za DJ projekt.

TFC: Nakon uspješnog prošlogodišnjeg singla „The Joker“, ove godine ste izdali tri nove pjesme, a publici se najviše dopala „Better One“ sa Sarah de Warren čiji spot je nedavno objavljen, a koji je snimljen upravo u Boogaloo klubu za vrijeme Legendary festivala.Imate li možda u planu napraviti više pjesama sa Sarah ili možda čak i s nekom drugom pjevačicom te s kojim pjevačicama biste voljeli surađivati?

Corti Organ: Da, sada se više fokusiramo na vokalne pjesme budući da smo uživali raditi sa Sarah. Zapravo, trenutno već radimo na sljedećoj pjesmi sa Sarah, a uskoro će biti izdan i cool uplifting mix „Better One“. Što se tiče suradnje s drugim pjevačicama, stvarno bismo voljeli raditi s Emmom Hewitt! Također, uvijek smo u potrazi za novim vokalistima i vokalisticama ili izvođačima koji ne rade samo trance glazbu.

TFC: Surađivali ste s Andrewom Rayelom, Husmanom, Danom Thompsonom, Maartenom de Jongom te Davey Aspreyem s kojim ste napravili i pjesmu „Boogaloo“, posvećenu klubu u kojem se Legendary festival i održava. S kime biste još voljeli surađivati? Imate li kakav svoj „dječački“ san surađivati s kojom od svjetskih poznatih legendi trance scene?

Corti Organ: Naravno, postoji jedno ime – a to je Armin van Buuren! Možemo vam ujedno i reći da smo upravo završili suradnju s jednim poznatim trance producentom, ali vam ne smijemo još uvijek otkriti o kome se radi!

TFC: Trance je vaša prva ljubav, a vaše produkcije zvuče vrlo moderno, dok u „breakdownu“ vrlo često koristite elemente klasičnog trancea. Na koju svoju produkciju, odnosno suradnju ste najponosniji? S obzirom na to da već imate popriličan niz hitova, jeste li razmišljali o tome da u budućnosti snimite album?

Corti Organ: Naš cilj je oduvijek bio raditi trance glazbu koju je moguće vrtjeti na festivalima, odnosno mainstageu. Trance fanovi takav stil nazivaju „big room“, no sada pokušavamo što više implementirati taj oldschool element trance glazbe. „Butterfly“ i „Better One“ su odlični primjeri toga. U ovom trenutku ne planiramo album jer smatramo kako je u današnje vrijeme za tako nešto potrebno imati više utjecaja. Glazba također živi brzim ritmom i mijenja se pa smo također i zbog te činjenice odlučili da zasad ne radimo album.

TFC: U vašim produkcijama osjeća se dosljednost određenom zvuku.Sada je u tranceu postalo „in“ napraviti techno ili chill out / ambient singl ili album, a neki trance izvođači su se čak okušali i u synthwave vodama. Imamo i posebnu pojavu na trance sceni, GAIA-u koja je prošle godine izdala potpuno analogno napravljen album koji obuhvaća trance, techno, acid trance, acid house, synthwave, synthpop, electro pop, ambient, chill out, breakbeat, i sl., dakle, svašta pomalo od elektronske glazbe (pa čak i hip-hop), počevši od 70-ih pa do 00-ih. Biste li se i vi voljeli okušati u nekom drugom žanru elektronske glazbe i kojem?

Corti Organ: Stvarno volimo techno te također i tech house. No, Corti Organ će uvijek biti vezan za trance. Naravno da eksperimentiramo s različitim stvarima i ne radimo uvijek isto, inače bi produciranje postalo dosadno. Zapravo smo napravili i bootleg / remix pop pjesme „Blinding Lights“ od Weeknd, s više synthwave i Anjuna „štihom“. Uskoro ćemo ga poslati DJ-ima pa ćete ga imati prilike čuti. 😉

TFC: Da vas pitamo po zagrebački – kaj ste slušali kao klinci i tinejdžeri?

Corti Organ: Obojica smo kao klinci slušali Eurodance, a kasnije smo bili veliki fanovi Scootera. Nakon toga smo počeli slušati Tiësta i tako je započela naša ljubav prema trance glazbi.

TFC: Za kraj ćemo Vas pustiti da nam sami najavite sljedeće izdanje Legendary festivala –dakle, što nas to sve očekuje na sljedećem izdanju i kada točno?

Corti Organ: Haha, zapravo smo već odgovorili na to pitanje (marketing je bitan :D), ali da ponovimo još jednom: planiramo Legendary Club izdanje u Zagrebu 5. rujna ove godine, limitirano na 400 osoba, a na kojem ćemo ugostiti samo lokalne DJ-e – više informacija o eventu će svakako uslijediti ubrzo! A veliki, već uobičajeni Legendary festival event će se održati 5. prosinca, također ove godine, te će line up biti objavljen kasnije tijekom godine. Oba eventa će se održati, kao i do sad, u Boogaloo klubu.

Zato dragi čitatelji i fanovi, pratite Legendary festival, ali i nas, za sve friške vijesti vezano za oba najavljena eventa i nadamo se da se opet vidimo na plesnom podiju!

Intervjuirala: Suzana Curavić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Don’t stop here

Pročitaj više

IMPRESSUM

Glavni urednik i autor stranice:

Franjo Stojić

[email protected]

Upiti i kontakt mail:

[email protected]

O NAČINU RADA STRANICE

Trance Family Croatia je neformalna i neprofitna zajednica. Ne prodajemo usluge i proizvode u bilo kojem obliku! Linkovi za kupnju ulaznica ili drugih proizvoda u tekstovima ili sadržaju na ovim stranicama su informativnog karaktera i dio su drugih tvrtki i organizacija. Autori sadržaja i tekstova su volonteri naše zajednice. Ovaj portal je nastao sa ciljem općeg informiranja naših članova i simpatizera.